Το "Ξεχασμένο Πηγάδι" στους Pavlov's Dog!!!!


Το "ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΠΗΓΑΔΙ " στους "PAVLOV'S DOG"!!!!
(24-3-2007) 

Κατάμεστο το Gagarin, sold out η συναυλία. 

Το καταφέραμε κι αυτό!! Το "Πηγάδι" ήταν παρόν το Σάββατο 17 Μαρτίου στο GAGARIN 205 όπου εμφανίστηκε το θρυλικό αμερικάνικο συγκρότημα Pavlov's Dog! Θρυλικό ιδιαίτερα στη χώρα μας όπου στα τέλη των 70's έκαναν απρόσμενη επιτυχία όταν το ελληνικό παράρτημα της πρώτης εταιρίας τους CBS κυκλοφόρησε τα δύο πρώτα (και επισήμως μοναδικά ως τότε) αλμπουμ τους από τα μέσα της δεκαετίας 70 "Pampered menial" (1975) και "At the sound of the bell" (1976), το πρώτο από τα οποία έιχε βγάλει την μεγάλη επιτυχία "Julia". Υπήρχε κι ένα τρίτο άλμπουμ ηχογραφημένο αλλά ποτέ κυκλοφορημένο επίσημα, καθώς η εταιρία τους είχε διαγράψει από τον κατάλογό της λόγω χαμηλών πωλήσεων των δύο πρώτων! Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1977 ως bootleg από τα ίδια τα μέλη του γκρουπ(!!) σε διάφορες εκδόσεις, με γνωστότερη αυτή με το ψευδώνυμο The St. Louis Hounds (για να μην έχουν νομικά προβλήματα με τη CBS που είχε τα εκδοτικά δικαιώματα). 

Το εισιτήριό μου. 

Με δύο μόνο από τα αρχικά μέλη του συγκροτήματος, τον βασικό συνθέτη, στιχουργό, τραγουδιστή και αρχηγό τους David Surkamp, με την πολύ ιδιαίτερη φωνή του, και τον χαρακτηριστικό ως φιγούρα ντράμερ Mike Safron, και ακόμη έξι νεότερα μέλη, μεταξύ των οποίων και η κυρία Surkamp (Sara Lynn), έκαναν συνολικά τρεις εμφανίσεις στην Ελλάδα: 16/3 Ηράκλειο Κρήτης, 17/3 Αθήνα και 18/3 Θεσσαλονίκη. 

Εν πλήρει δράσει!... 

Ξεκίνησαν περίπου στις 10:30 με το "She Came Shining", opening track του δεύτερου αλμπουμ, και έπαιξαν για περισσότερες από δύο ώρες συνεχώς! Για να ακριβολογούμε, προς το τελευταίο μισάωρο το υπόλοιπο γκρουπ αποχώρησε για λίγο, αφήνοντας μόνο στη σκηνή τον David, την κιθάρα του και τη Sara σε ένα μικρό ακουστικό σετ. Οι Pavlov's Dog επανήλθαν σε πλήρη σύνθεση δριμύτεροι λίγο πριν το τέλος, για να κλείσουν μοναδικά τη συναυλία, με μια πραγματικά εκρηκτική εκτέλεση του "Song Dance" (κομμάτι που ζητούσαμε επίμονα το τελευταίο μισάωρο και που χορέψαμε και τραγουδήσαμε μαζί με τον David!), εξαιρετικά "πειραγμένη" για live (ανώτερη από την, έτσι κι αλλιώς, πολύ καλή αρχική studio ηχογράφηση)

 Ο David, η κιθάρα του και η Sara σε ένα ακουστικό σετ.

Μετά από επίμονο κάλεσμα του κόσμου, το συγκρότημα ξαναβγήκε στη σκηνή και μας αντάμειψε με ένα ονειρικό "Valkerie", στο ρεφρέν του οποίου τραγουδούσαμε όλοι μαζί "Bring back the good old days" (σημαδιακό!) και η μοναδική αυτή βραδιά έκλεισε εξίσου εκρηκτικά με το πρώτο φινάλε με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ροκ κομμάτια τους, το "Natchez trace". 


Το πλήθος χορεύει και κρατά το ρυθμό με παλαμάκια στην παραληρηματική εκτέλεση του Song Dance! 

Έπαιξαν πολλά ακόμα από τον πρώτο δίσκο (σχεδόν όλα: "Julia", "Late November", "Fast Gun", "Theme From Subway Sue", "Episode"), αρκετά από τον δεύτερο ("Standing Here With You", "Gold Nuggets", "Did You See Him Cry"), καθώς και κομμάτια από τον "χαμένο" τρίτο ("Third" ή "The Great Lost Third" ή "Has Anyone Here Seen Siegfried?" όπως ήταν ο αρχικός τίτλος), από τον τέταρτο ("Lost in America") που ηχογραφήθηκε το 1990 με τη νέα σύνθεση του συγκροτήματος, και κάποια ακυκλοφόρητα κομμάτια τους. 

Το εσώφυλλο του cd του "χαμένου τρίτου" "Has Anyone Here Seen Siegfried?" υπογραμμένο με αφιέρωση δια χειρός David! 

Βγαίνοντας από το Gagarin εκείνο το βράδυ, οι όποιες ελάχιστες επιφυλάξεις μου για το τι θα δω και τι θ' ακούσω είχαν εξαλειφθεί! Το συγκρότημα, αν και υπάρχουν σ' αυτό μόνο δύο από τα παλιά μέλη, παίζει, αλλά και ηχογραφεί με αυτή τη σύνθεση αρκετό καιρό, ακούστηκε πολύ δεμένο και θύμισε τις "παλιές καλές μέρες" όπως λένε και στο "Valkerie". Για τον Surkamp τα λόγια περιττεύουν: έντονα θεατρική παρουσία, η γνωστή φωνή που ακούστηκε αναλλοίωτη (αν εξαιρέσουμε ότι, λόγω ηλικίας όπως είναι φυσικό, έχει χάσει λίγες από τις ψηλότερες νότες του), και ταυτόχρονα αεικίνητος, επικοινωνιακός και επαγγελματίας όσο δε φαντάζεστε (με την καλή έννοια του επαγγελματία που σέβεται το κοινό που πλήρωσε να τον ακούσει). Αφού στο τέλος της συναυλίας μας ζήτησε συγνώμη για πέντε λεπτά, να βγάλει τον ιδρώτα από πάνω του και να μας υποδεχτεί στη συνέχεια όλους στο φουαγιέ του θεάτρου, προσωπικά, έναν έναν, να μας χαιρετήσει δια χειραψίας, να υπογράψει αυτόγραφα, να πιάσει κουβέντα! 


Την Αθηναϊκή εμφάνιση των Pavlov's Dog άνοιξε, λίγο μετά τις 9, ο Simon Bloom (κατά κόσμον Συμεών Νικολαΐδης).

Σχόλια για το live ακούστηκαν και στην εκπομπή "Το Ξεχασμένο Πηγάδι" της 22/3/2007 από τον SNG 103.1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου