"Υπέροχα μονάχοι"


"ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΟΝΑΧΟΙ"
Μουσική παράσταση

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ, ΜΑΝΩΛΩΣ ΜΗΤΣΙΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
και η ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

(3-11-2007)

Την Παρασκευή 26 Οκτώβρη ξεκίνησε στη μουσική σκηνή της Αθήνας "Σφεντόνα", και για λίγες μόνο παραστάσεις, το πρόγραμμα του Θάνου Μικρούτσικου "Υπέροχα μονάχοι". Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε από την Αθήνα, περιόδευσε το καλοκαίρι που μας πέρασε όλη την Ελλάδα και επέστρεψε πάλι στην Αθήνα, μόνο για λίγα ΠΣΚ (Παρασκευοσαββατοκύριακα). Το "Ξεχασμένο Πηγάδι" ήταν εκεί στην πρεμιέρα της Παρασκευής και μεταφέρει (μαγεμένο!!!) τις εντυπώσεις του.

Τι να πρωτοθυμηθώ! Τον αεικίνητο, εμπνευσμένο Θάνο Μικρούτσικο, που διηύθυνε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το συμβάν: την ορχήστρα, τους τραγουδιστές, τον εαυτό του (!) αλλά και το κοινό! Τον (πάντα άψογο) Μανώλη Μητσιά, ο οποιος είναι κάθε χρόνο και καλύτερος! Τον καταπληκτικό επί σκηνής Γιάννη Κούτρα (πιστεύω ότι τα στούντιο κι οι δίσκοι τον αδικούν, περιορίζοντας τη δυναμική της φωνής του)!

Η ορχήστρα λιτή, βασική, αλλά πολύ "γεμάτη" ηχητικά και δυνατή τεχνικά: μια ηλεκτρική κιθάρα, ένα σετ ντραμς, ένα μπάσο, ένα keyboard και, όπου ήταν απαραίτητο, ένα μπουζούκι. Μαζί και πάνω απ' όλα ο Θάνος στο πιάνο του το οποίο, όπως πάντα, έβγαζε φωτιές!

Το πρόγραμμα ξεκίνησε ο Θάνος, τραγουδώντας κάποια χαρακτηριστικά του κομμάτια ("Προσπέκτους", "Άρλεκιν") και συνέχισε ο Γιάννης Κούτρας, με τραγούδια κυρίως από το "Σταυρό του Νότου" (ποίηση Νίκου Καββαδία). Να σημειώσω ότι το έργο αυτό ακούστηκε σχεδόν ολόκληρο, μέσα από τις ερμηνείες και των τεσσάρων (του Μικρούτσικου συμπεριλαμβανόμενου) τραγουδιστών.

Αμέσως μετά ο Μανώλης Μητσιάς παρουσίασε αποσπάσματα από την πρόσφατη (2006) δισκογραφική του συνεργασία με το Μικρούτσικο και τον ποιητή ’λκη Αλκαίο, η οποία δίνει και τον τίτλο στην παράσταση, "Υπέροχα μονάχοι". Με τον ίδιο συνδυασμό (πρώτη συνεργασία Μικρούτσικου-Μητσιά-Αλκαίου στο δίσκο "Εμπάργκο" το 1982), ο Μανώλης είχε χαρίσει πριν 25 χρόνια στο Θάνο τη μεγάλη επιτυχία "Ερωτικό" (γνωστή και ως "Πιρόγα"), από τις πρώτες δημιουργίες του συνθέτη σε καθαρά λαϊκούς ρυθμούς.

Στη συνέχεια οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη! Μαγευτικές τριφωνίες των Κούτρα, Μητσιά και Αντωνοπούλου (επαρκέστατη νέα φωνή, ίσως ακούσουμε περισσότερα από αυτή στο μέλλον, ωστόσο η ερμηνεία της στην "Πίστα από φώσφορο" δεν με έπεισε, πολύ καλή τεχνικά αλλά έλειπε η έκφραση) σε τραγούδια όχι μόνο του Μικρούτσικου αλλά και ΟΛΩΝ των μεγάλων Ελλήνων συνθετών: Χατζηδάκις, Θεοδωράκης, Άκης Πάνου, Σαββόπουλος (το "Ζεϊμπέκικο"), Τσιτσάνης ("Η αχάριστη", που χαρακτηρίστηκε από το Θάνο ως το "καλύτερο ελληνικό τραγούδι των τελευταίων 60 χρόνων"), Μούτσης, Σπανός, ήταν οι συνθέτες που "συμμετείχαν". Τραγούδια των περισσότερων έχει πει στο παρελθόν ο Μητσιάς, κάνοντάς τα τεράστιες επιτυχίες, και μερικά από αυτά μας θύμισε στο πρόγραμμά του. Ο Μικρούτσικος ήταν φανερά ενθουσιασμένος και συγκινημένος παρουσιάζοντας τα καλύτερα τραγούδια των συνθετών αυτών.

Όμως, η κορύφωση της βραδιάς ήταν όταν, στα μισά περίπου της παράστασης, ο Θάνος έδιωξε τους πάντες από τη σκηνή κι έμεινε μόνος με το πιάνο του. Ξεκίνησε να παίζει μια σουίτα η οποία κατέληξε να αποτελέσει την εισαγωγή των "Εφτά νάνων στο s/s Cyrenia" (τραγούδι που δισκογράφησε αρχικά η Χαρούλα Αλεξίου, η καλύτερη ίσως μελοποίησή του στον Καββαδία που ΔΕΝ ανήκει στον κύκλο "Σταυρός του Νότου"). Το κομμάτι αυτό ο συνθέτης το ερμηνεύει πάντα στις ζωντανές του εμφανίσεις, "με ένταση και πάθος" (όπως λέει κι ο Μούτσης), και ομολογώ ότι στα αρκετά (δεν μπόρεσα να μετρήσω πόσα) λεπτά που κράτησε είχα μείνει κοκαλωμένος στο κάθισμά μου και παρακολουθούσα εκστασιασμένος αυτό που "συνέβαινε" λίγα μέτρα μπροστά μου! Την ερμηνεία αυτή την έχω δει στο παρελθόν 2-3 φορές από την τηλεόραση, αλλά σας πληροφορώ ότι στη οθόνη δεν βγαίνει ούτε το 10% από αυτό που αισθάνεσαι στην παράσταση. Αν δεν το δεις και δεν το ζήσεις από κοντά, ότι κι αν γράφω τώρα εγώ εδώ είναι λίγο!

(Ένα δείγμα μόνο, καθότι το βίντεο μπορεί μόνο να αποτυπώσει κι όχι να "καταγράψει" πλήρως το συμβάν, μπορείτε να δείτε επιλέγοντας ¨ON AIR" και στα "Προηγούμενα βιντεοκλίπ" επιλέξτε "Εφτά νάνοι στο s/s Cyrenia")

Εν κατακλείδι, τολμώ να πω με ευκολία ότι ήταν το καλύτερο live που έχω δει ποτέ! Θα προτιμούσα βέβαια να το είχα δει ΚΑΙ με τη συμμετοχή του Χρήστου Θηβαίου, που συνεργάζεται επίσης με το συνθέτη και έχει συμμετάσχει σε προηγούμενες εμφανίσεις. Όπως επίσης θα προτιμούσα να είχα ακούσει περισσότερα από τα πολύ παλιά τραγούδια του Μικρούτσικου ("Δίκοπη ζωή", "Ρόζα Λούξεμπουργκ", "Αυτούς τους έχω βαρεθεί", "Άννα μην κλαις", "Μικρόκοσμος", "Κακόηθες μελάνωμα" και πόσα ακόμη ξεχασμένα...). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου