Raining Pleasure 20th anniversary


RAINING PLEASURE 20TH ANNIVERSARY
Πολυχώρος "Πολιτεία", ΠΑΤΡΑ 24-9-2009

(9-10-2009)

Το "Ξεχασμένο Πηγάδι" ταξίδεψε μέχρι την Πάτρα! Την Πέμπτη στις 24 Σεπτεμβρίου το τοπικό, αλλά πανελλαδικής εμβέλειας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γκρουπ των Raining Pleasure γιόρτασε τα 20 χρόνια ύπαρξής του σε μια πολύ σπέσιαλ βραδιά και με πολύ σπέσιαλ καλεσμένους.
Η αφίσα

Η είσοδος ήταν ελεύθερη καθώς η συναυλία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Πατρέων και πολλών χορηγών, μεταξύ των οποίων βέβαια και η Cosmote με τη οποία το συγκρότημα έχει συνεργαστεί στο παρελθόν (τα κομμάτια τους "Fake" και "Capricorn" από το "Flood" του 2001 ακούγονταν σε σποτ της εταιρίας εκείνη την εποχή. Και, όπως υποστήριξε εκείνο το βράδυ και ο Βασιλικός, ΔΕΝ έγιναν γνωστοί από το διαφημιστικό αυτό, καθώς το άλμπουμ πουλούσε ήδη, ίσως απλά έγιναν δημοφιλείς στο πλατύτερο κοινό). Ο κόσμος που προσήλθε ήταν πάρα πολύς, το μεγάλο κτίριο είχε γεμίσει από νωρίς και κάποια στιγμή η εξωτερική πύλη του προαυλίου έκλεισε αφήνοντας μας έξω! Η συναυλία είχε αρχικά προγραμματιστεί να δοθεί στον ανοιχτό χώρο της "Πολιτείας" αλλά κατόπιν μετεωρολογικών προβλέψεων για επικείμενη βροχή, οι Raining Pleasure "τα μάζεψαν" άρον άρον και μέσα σε λίγες ώρες ξαναέστησαν στο μεγάλο κτίριο του πολυχώρου ("Κάναμε το πιο γρήγορο sound check που έγινε ποτέ" είπε αργότερα ο Βασιλικός, στενοχωρημένος που τελικά ...ΔΕΝ έβρεξε!).
Πρώτη καλεσμένη η Έλλη Πασπαλά

Τελικά, και ενώ όση ώρα περιμέναμε απ' έξω βγήκε ανακοίνωση πως η συναυλία θα επαναλαμβανόταν και την επόμενη (επαναλήφθηκε ωστόσο το Σάββατο, καθώς την Παρασκευή ...έβρεξε καταρρακτωδώς!), κάποια στιγμή λίγο πριν τις 10 η πύλη άνοιξε για να μπούμε μέσα "μόνο για μια μπύρα στον κήπο" όπως μας είπαν οι "πορτιέρηδες", γιατί η αίθουσα της συναυλίας ήταν κατάμεστη. Τελικά, κάποιοι πιο υπομονετικοί καταφέραμε να γλιστρήσουμε σιγά σιγά μέσα στο χώρο της συναυλίας, λίγα λεπτά πριν αυτή ξεκινήσει!
Raining Pleasure, Έλλη Πασπαλά (τραγούδι), David Lynch (σαξόφωνο)

Περιττό να αναφέρω, ως φαν του συγκροτήματος, ότι η βραδιά ήταν απλώς υπέροχη! Ο Βασιλικός, εκτός από πολύ καλός τραγουδιστής (με κλασικές σπουδές μάλιστα) είναι και καλός περφόρμερ επί σκηνής, θεατρικός αλλά χωρίς υπερβολές, εκφραστικός θα έλεγα (αλλά και ...ανέκφραστος, όπου το απαιτούσε το τραγούδι, όπως ας πούμε ανάμεσα στα κουπλέ του "A Ring (Forwards & backwards)"), και βέβαια το συγκρότημα ήταν εξαιρετικά δεμένο (20 χρόνια είναι αυτά...). Ακούστηκαν κομμάτια από όλες τις περιόδους του γκρουπ, από τις πρώτες μουσικές αναζητήσεις έως τα πιο πρόσφατα ποπ-ροκ μικρά διαμαντάκια τους, και πολλές διασκευές (θα πούμε αμέσως παρακάτω γι αυτές), κάτι που το συγκρότημα συνηθίζει, κυρίως στις ζωντανές του εμφανίσεις αλλά και δισκογραφικά, με κορυφαία τέτοια στιγμή την επανεκτέλεση/διασκευή ενός ολόκληρου δίσκου, του οποίου το "Ξεχασμένο Πηγάδι" έχει κατ' επανάληψη δηλώσει φαν: μιλάω βέβαια για το "Reflections" του Μάνου Χατζιδάκι, έργο μεγάλο από μόνο του, στο οποίο οι Raining Pleasure το 2005 χάρισαν μια πολύ προσεγμένη, εμπνευσμένη θα λέγαμε, σύγχρονη απόδοση!
Δεύτερη μεγάλη καλεσμένη η Δήμητρα Γαλάνη

Μεταξύ των διασκευών λοιπόν που ακούστηκαν εκείνη τη βραδιά ήταν το "We will rock you" (ναι, το γνωστό των Queen!) και το "You are my destiny" (του Paul Anka!!) με πολύ hard ήχο, κομμάτι που αφιέρωσαν σε κάποιους από τους θεατές μιας από τις πρώτες (απ' ότι κατάλαβα) εμφανίσεις τους στην οποία το πρωτόπαιξαν (σήκωσαν αρκετοί από το κοινό τα χέρια στην ερώτηση του Βασιλικού "Ποιοι από σας εδώ ήταν στην Ερμού το 1993;"). Φυσικά ακούστηκε και ο "Κεμάλ" από το "Reflections" του Χατζιδάκι (βλέπε βίντεο), ενώ απουσίαζε η διασκευή του "Femme fatale" των Velvet Underground (σύνθεση του Lou Reed) που είχαν ηχογραφήσει για την κυκλοφορία του EP "Capricorn" που προηγήθηκε της κυκλοφορίας του άλμπουμ "Flood: (coming of a) great quantity of water", όπως είναι ο πλήρης τίτλος του. 


Διασκευή ήταν και το ένα από τα τραγούδια που ερμήνευσε η πρώτη καλεσμένη της βραδιάς Έλλη Πασπαλά, το "Noble Dame" από το "Reflections" και πάλι (γνωστό και ως "Περιμπανού στην ελληνική του απόδοση) και μάλιστα με τη συμμετοχή και του συζύγου της David Lynch στο σαξόφωνο. Η Πασπαλά είχε πρωτοσυνεργαστεί με τους Raining Pleasure το 2003, πριν το "Reflections", στην ηχογράφηση του "Forwards & backwards", με το τραγούδι "Arbie Reynolds". Και ο Lynch και η Πασπαλά ξανανέβηκαν στη σκηνή συνοδεύοντας το γκρουπ, ο πρώτος στα πνευστά κι η δεύτερη στο πιάνο!


Δεύτερη μεγάλη καλεσμένη εκείνο το βράδυ ήταν και η Δήμητρα Γαλάνη, η οποία έχει επίσης συνεργαστεί πρόσφατα με τον Βασιλικό στο τελευταίο της άλμπουμ "Πίξελ" (το τραγούδι "Αίνιγμα" που της έχει γράψει ακούστηκε εκείνο το βράδυ στη συναυλία για πρώτη φορά ενώπιον κοινού!).
 



Με Γαλάνη και David Lynch

Τέλος, μια εμφάνιση αστραπή, με ένα τραγούδι, έκανε κι ο γνωστός (πρώην Στέρεο Νόβα) Κωνσταντίνος Βήτα.
Στο encore o Βασιλικός εν μέσω του πλήθους τραγουδά "Dancing Queen"

Ακούστηκαν φυσικά και όλες οι επιτυχίες που έκαναν γνωστούς τους Raining Pleasure στο ευρύ κοινό ("Fake", "Capricorn", "Free", "Love me, love me", "You are not young anymore"), ενώ με μια ακόμη διασκευή έκλεισε η επετειακή αυτή εμφάνιση. Το γκρουπ ξαναβγήκε μετά το τέλος του κανονικού προγράμματος, κατ' απαίτηση του κοινού, για ένα encore με τρία ακόμη τραγούδια, το τελευταίο από τα οποία ήταν η γνωστή διασκευή τους στο "Dancing Queen" των Abba, κομμάτι που περιλαμβάνεται στο "Forwards & backwards". Ο Βασιλικός κατέβηκε από τη σκηνή, ενώθηκε με τον κόσμο, τραγουδώντας (και χορεύοντας μαζί με μια φαν!) τη γνωστή επιτυχία των Σουηδών ποπ σταρ, κλείνοντας έτσι "θεαματικά" το πάρτι των εικοσάχρονων του γκρουπ.


Οι φωτογραφίες και τα βίντεο τραβήχτηκαν (δυστυχώς, καθώς βρεθήκαμε απροετοίμαστοι στη Πάτρα) με κινητό, γι' αυτό συγχωρήστε μας για την χαμηλή ποιότητα εικόνας και ήχου!!

Σχόλια για το live ακούστηκαν και στην εκπομπή "Το Ξεχασμένο Πηγάδι" της 8/10/2009 από τον SNG 103.1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου